EDAT MODERNA

Timeline created by llucnvrro
In History
 • 1184

  Creació del Tribunal de la Inquisició

  La inquisició va ser un seguit d'institucions judicials, majoritàriament a l'Església Catòlica Romana, d'origen medieval i que tenien com a missió vetllar per la integritat dels costums i per la puresa de la fe cristiana i de combatre i castigar les heretgies .
 • 1200

  Conquesta Navarra

  Incorporació de Navarra a la corona de Castella va ser un procés iniciat en el segle XII, un cop reinstaurat el regne per voluntat de la noblesa navarresa el 1134, amb els tractats entre el Regne de Castella i la Corona d'Aragó, en els quals es va acordar repartir-se el Regne de Navarra
 • 1435

  Conquesta del Regne de Nàpols

  La Conquesta del Regne de Nàpols foren les campanyes dutes a terme entre 1435 i 1442 que significaren la incorporació del Regne de Nàpols a la Corona d'Aragó de mans dels Anjou.
 • 1440

  Creació del David de bronze

  Creació del David de bronze
  El David de Donatello di Niccolò és una escultura exempta en bronze de 158 cm.
 • May 29, 1453

  L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
 • 1455

  Invenció de la imprenta

  Invenció de la imprenta
  Una impremta és un dispositiu mecànic que permet, per mitjà de la pressió a una superfície entintada, la reproducció de textos escrits i imatges per un mitjà d'impressió com pot ser el paper, tela, pergamí o altres materials. La va inventar Johannes Gutenberga
 • Oct 18, 1469

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

  Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
  El 18 d'octubre de 1469, a Valladolid, s'uniren en matrimoni Ferran de Catalunya-Aragó i Isabel de Castella. El resultat, ja el sabeu: d'aquella pols aquests fangs del present. La unió matrimonial acabà en unió dinàstica i la supeditació de la corona de catalans i aragonesos a la corona de ponent.
 • Apr 21, 1486

  Sentència de Guadalupe

  és una disposició adoptada per Ferran II al Monestir de Santa Maria de Guadalupe (Extremadura) el 21 d'abril de 1486. El seu objectiu era donar solució als conflictes entre els pagesos de remença i els seus senyors, conflictes que havien motivat les dues Guerres dels remences.
 • 1490

  Creació de l'Home de vitruvi

  Creació de l'Home de vitruvi
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat.
 • 1492

  Conquesta del Regne de Granada

  Conquesta del Regne de Granada
  Emir Boabdil, va lliurar les claus als reis catòlics. Va acabaraixí la conquesta del territori de Al-Andalus.
 • 1492

  Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

  ordenada el 1492 pels Reis Catòlics mitjançant el Decret de l'Alhambra de Granada amb la finalitat, segons el decret, d'impedir que continuessin influint en els cristians nous perquè aquests judaïtzessin.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització.
 • 1493

  Segon viatge de Colom a Amèrica

  El segon viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica per començar la colonització espanyola d'Amèrica, descoberta per Colom en el seu primer viatge. En ella va començar la colonització espanyola de l'illa L'Espanyola, es va pacificar als indígenes taínos de l'illa i, a més, es va dur a terme el descobriment de diverses illes, entre elles l'illa Jamaica i de Puerto Rico.
 • 1497

  Conquesta de Melilla

  El rei don Fernando el Catòlic va ordenar reconeixements de la plaça de Melilla i de la costa adjacent, amb intenció d'apoderar-se d'ella i posar fi a aquesta refugi. Però els informes que va rebre van ser poc afavoridors, va desistir de l'empresa i va posar la seva atenció en altres problemes.
 • 1498

  Tercer viatge de Colom a Amèrica

  El tercer viatge de Cristòfol Colom (sortida de Sanlúcar de Barrameda, 30 de maig de 1498 - arribada a Cadis, 25 de novembre de 1500) fou una expedició transoceànica comandada per Cristòfol Colom que tingué com a objectiu continuar l'exploració de les noves terres en nom dels Reis Catòlics,
 • 1502

  Quart viatge de Colom a Amèrica

  El Quart Viatge de Cristòfor Colom va ser una expedició transoceànica dirigida per Cristòfor Colom amb el propòsit de trobar un pas marítim en el que avui coneixem com Amèrica per trobar alguna cosa que definitivament fóra el continent asiàtic.
 • 1504

  Creació del David

  Creació del David
  El David de Michelangelo Buonarroti és una obra renaixentista que es troba a la Galleria dell'Accademia de Florència.
 • 1517

  Reforma protestant

  Reforma protestant
  La Reforma protestant va ser un moviment de reforma cristiana a Europa, que generalment es considera que comença amb Les 95 tesis de Martí Luter, el 1517.
 • 1519

  Primera volta al món

  Fa exactament 500 anys, el 20 de setembre de 1519, una expedició de cinc vaixells i 239 homes van salpar del port de Sanlúcar de Barrameda amb una missió: arribar a les Índies Orientals navegant cap a l’oest.
 • 1520

  Revolta de les comunitats

  La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I.
 • 1521

  Caiguda de Tenochtitlan

  era la capital de l'Imperi asteca. Va ser construïda el 1325 sobre una illa enmig del llac de Texcoco. Es va convertir en la ciutat més poderosa de Mesoamèrica, i una de les ciutats més grans del món, fins al 1521, quan va ser destruïda pels conqueridors espanyols. La ciutat de Mèxic es va construir sobre les ruïnes de Tenochtitlan.
 • 1521

  Batalla de Villalar

  La batalla de Villalar va ser l'episodi decisiu de la Revolta de les Comunitats de Castella en què es van enfrontar les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado, ocorreguda el 23 d'abril de 1521 a la localitat de Villalar (avui Villalar de los Comuneros, província de Valladolid, Espanya).
 • 1525

  Batalla de Pavia

  La batalla de Pavia fou una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  La batalla de Pavia fou una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • 1555

  Pau d’Augsburg

  La Pau d'Augsburg fou un important tractat de 1555 que posà fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • 1564

  Execució de Juan de Lanuza

  Joan de Lanuza el Jove (1564- 1591) va ser el cinquè Justícia Major d'Aragó amb aquest nom. Malgrat la seva curta durada, és un dels Justícies més coneguts de la història d'Aragó per haver estat executat sense que hi hagués un procés previ.
 • 1568

  Insurrecció de les Alpujarras

  La Rebel·lió de les Alpujarras va ser un conflicte esdevingut a Espanya entre 1568 i 1571 durant el regnat de Felip II. L'abundant població morisca del regne de Granada es va alçar en protesta contra la Pragmàtica Sanció de 1567, que limitava les llibertats religioses i culturals d'aquesta població.
 • 1571

  Fundació de la ciutat de Manila

  és la capital de les Filipines i de la regió de Metro Manila, i la segona ciutat del país per nombre d'habitants. La Gran Manila és l'àrea metropolitana més poblada de l'arxipèlag filipí i la desena del món, amb una població estimada de 20,5 milions d'habitants.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  La batalla naval de Lepant ocorreguda el 7 d'octubre de 1571 al golf de Lepant, al Peloponès (actual Grècia). S'hi van enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa. Els cristians van resultar guanyadors, i només 30 galeres turques es van salvar, així aturaren l'expansionisme turc pel Mediterrani Occidental. La Lliga Santa la formaven els regnes de les Espanyes, la República de Venècia, la República de Gènova
 • 1581

  Independència d’Holanda

  La història dels Països Baixos hauria d'englobar només el territori neerlandès. Però la lluita constant entre diverses cases reials i estats europeus porten a una fragmentació del territori neerlandès. La història d'Holanda està, doncs, estretament lligada a la de Flandes, Valònia i Luxemburg.
 • Derrota de l’Armada Invencible

  En el context de pugna pel domini del comerç marítim, les monarquies hispànica i anglesa s'embarcaren a les acaballes del segle XVI en una guerra que tingué com a principal damnificada la Gran Armada espanyola. La derrota de Felip II de Castella a mans de la flota d'Elisabet Tudor va marcar un punt d'inflexió en l'hegemonia de les potències mundials.
 • Madrid es converteix en la capital de l’Imperi.

  La història de la Comunitat de Madrid com a tal és molt recent. La província es va constituir administrativament en el segle XIX i, a finals del segle XX, es configura com una comunitat autònoma uniprovincial. El territori de l'actual Comunitat de Madrid va ser una regió no gaire important durant l'Imperi Romà, llevat de la ciutat de Complutum, amb la categoria de municipi,
 • Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

  Els decrets d'expulsió dels moriscos (1609-1614), foren promulgats per Felip III, i ordenaven als moriscos dels diferents regnes o territoris de la Monarquia Catòlica el seu exili perpetu.
 • Conquesta d’Alger i Bugia

 • Period:
  1301
  to

  Humanisme

  Una de les concrecions de l'humanisme va ser el moviment europeu de retorn a l'estudi i valoració dels clàssics grecollatins.
 • Period:
  1401
  to
  1501

  Renaixament

  El Renaixement és una època artística, i per extensió cultural, que dona inici a l'Edat Moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle xvi.
 • Period:
  1474
  to
  1504

  Regnat dels Reis Catòlics

  Els Reis Catòlics és el nom que van rebre Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó, del Papa Alexandre VI, com a compensació perquè abans havia atorgat el títol de Rei Cristianíssim al Rei de França.
 • Period:
  1492
  to

  Edat moderna

  Comença amb el "descobriment" d'Amèrica i acaba amb la revolució francesa
 • Period:
  1519
  to
  1556

  Regnat de Carles I d’Espanya

  Carles va ser rei de la monarquía Hipànica des de l'any 1516 fins l'any 1556 i emperador del Sacre Imperi Romano Germànic, des de l'any 1519 fins l'any 1556. Era fill de Felip Habsburg (el Bell) i de Joana de Castella (la Boja).
 • Period:
  1556
  to

  Regnat de Felip II

  Felip II de Castella, dit el Prudent va ser monarca d'Espanya des de 1556 fins a 1598. Va ser també el primer monarca de la casa d'Àustria a esdevenir rei de Portugal, a partir de 1580. El seu regnat es va veure marcat per l'esclat de la revolta als Països Baixos espanyols, que va iniciar la Guerra dels Vuitanta Anys,
 • Period: to

  Barroc

  El barroc és un període històric que es va estendre a Europa i a colònies entre la segona meitat del segle xvii i els inicis del segle xviii.