Скандальні рішення Верховної Ради України VI скликання

  • Вибори для Черновецького

    Вибори для Черновецького
    Верховна Рада прийняла рішення про дострокові вибори мера Києва Леоніда Черновецького. Відповідне рішення ініціювала Юлія Тимошенко. У підсумку Черновецький переміг на виборах.
  • Харківські угоди

    Харківські угоди
    Верховна Рада України ратифікувала угоду про перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України до 2042 року. Термін перебування флоту збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів. По факту жодних знижок на газ унаслідок цієї оборудки Україна не отримала. І це згодом визнав прем’єр-міністр Микола Азаров. Ратифікація відбувалася із запеклими бійками, киданням яєць та димових шашок.
  • Скасування політреформи

    Скасування політреформи
    Конституційний суд України повернув Конституцію 1996 року. Цим суд розширив повноваження Президента і зменшив повноваження парламенту. Окрім того, суд дозволив утворювати більшість у парламенті не фракціям, а депутатам. Таким чином суд узаконив так званих "тушок" - депутатів, які зраджували свої фракції і перебігали у більшість.
  • Податковий кодекс

    Податковий кодекс
    Верховна Рада прийняла податковий кодекс з поправками Президента.Цьому передували події, які згодом назвали Податковим майданом. Йдеться про масові акції протесту підприємців у всіх обласних центрах України та столиці. Підприємці вимагали ветування Податкового кодексу, захисту підприємницької діяльності в Україні, відставки уряду Азарова і проведення виборів Верховної Ради України в березні 2011 року.
    Жодної з цих вимог не було виконано.
  • Закон про вибори народних депутатів

    Закон про вибори народних депутатів
    Верховна Рада прийняла нові правила парламентських виборів. Закон підтримали усі фракції ВРУ. Документ встановлював змішану виборчу систему - половина депутатів обиралася за партійними списками, а друга половина по мажоритарних округах.
  • Позбавлення пільг чорнобильців і афганців

    Позбавлення пільг чорнобильців і афганців
    Верховна Рада ухвалила законопроект про гарантії виконання рішень судів, який передбачає скасування пільг для окремих категорій громадян.
    Розгляд цього законопроекту восени минулого року викликав хвилю протестів. Зокрема, чорнобильці та афганці навіть штурмували парламент.
  • Провальна мораль

    Провальна мораль
    Верховна Рада зняла з розгляду законопроект №7132, яким пропонувалося зобов'язати інтернет-провайдерів обмежувати вільний доступ до веб-сайтів або їх частин, визначених Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі еротичними.
  • Мовний закон

    Мовний закон
    Закон про засади державної мовної політики суттєво розширив права лише однієї із мов нацменшин в Україні – російської. Зрештою, для цього він і приймався. Це було політичне рішення, яким Партія регіонів намагалася виконати свої передвиборчі обіцянки. На практиці жодної копійки на виконання цього закону у бюджеті не знайшлося. Опозиційні сили намагалися зірвати голосування за закон про мови – блокували трибуну та билися. Декілька опозиціонерів отримали серйозні травми, але це допомогло.