Початок Революції 1917 - 1921 рр.

  • Утворення Петроградської ради робітничих солдатських депутатів

    Утворення Петроградської ради робітничих солдатських депутатів
    Петроградська Рада робітничих і солдатських депутатів (Петроградська рада, Петрорада) — нелегітимний колегіальний представницький орган влади створений у Петроград явочним порядком у дні Лютневої революції 27 лютого (12 березня) 1917, який претендував не тільки на найвищу владу у місті Петрограді
  • Зречення Миколи ІІ престолу

    Зречення Миколи ІІ престолу
    2 березня 1917 року Микола II приймає рішення про зречення. Він підписав Маніфест про зречення та указ про призначення князя Георгія Львова головою Ради міністрів.
  • Створення УЦР

    Створення УЦР
    у Києві утворено Українську Центральну Раду (УЦР), представницький орган українського народу, а після проголошення УНР - вищий законодавчий орган держави.
  • Маніфестація та віче

    Маніфестація та віче
    Маніфестація патріотичних сил на підтримку Української революції, демонстрація піднесення українського національно-визвольного руху, яка засвідчила його масовий характер та устремління патріотичного українства до національного самовизначення.
  • Перший Універсал

    Перший Універсал
    Декларував проголошення автономії України у складі Росії; визначав, що головним джерелом влади в країні є український народ.
  • Створення Генерального Секретаріату

    Створення Генерального Секретаріату
    Генера́льний секретаріа́т — виконавчий орган Української Центральної Ради, що діяв з 15 (28) червня 1917 до 9 (22) січня 1918 року. За визначенням УЦР, «вищий революційний орган українського народу».
  • Другий Універсал

    Другий Універсал
    Був певним кроком назад, компромісом із Тимчасовим урядом. Проголошував, що остаточно форму автономії України буде вирішено Установчими зборами Росії.
  • Третій Універсал

    Третій Універсал
    Проголосив Українську Народну Республіку: Україна не відокремлювалася повністю від Росії, але вся влада належала тільки Центральній Раді та Генеральному Секретаріату
  • Четвертий Універсал

    Четвертий Універсал
    Декларував незалежність України. УНР проголошувалася «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу».