1500-1700

  • Period: Sep 17, 1500 to

    Krig och försvar 1500-1776

    Vid nya tidens början hade infanteriet återigen blivit det viktigaste vapenslaget på slagfältet.Samtidigt växte de europetiska krigen i omfång.Striderna utkämpades nu inte enbart i Europa,utan också på världshaven och i de nya kolonierna runt om i världen.
  • Period: Sep 17, 1500 to

    En ny tid med nya ideer

    Under -1500- talet hade folkets mentalitet börjat förändras. Nya ideer hade uppstått som bland annat satte människan i fokus och ifrågasatte kyrkas makt.I samband med det stärktes kungamakten runt om i Europa.
  • Period: Sep 17, 1500 to

    Samhällspyramidens bas och top

    I Sverige ägdes vid den här tiden en stor del av jorden av självägande bönder. Men i större delen av övriga Europa var merparten av bönderna livegna eller så arrenderade de jord från staten eller adeln.
  • Period: Sep 17, 1500 to

    förändrigen från 1500-1776 talet

    Från och med 1500-talet till slutet av 1700-talet genomgick det europiska samhället stora förändringar. Nästan hela Europas befolking bestod nu liksom tidigare av bönder som levde på landsbyggden
  • Period: Sep 23, 1500 to Sep 23, 1520

    Reformationen 2

    Det tyska riket va vid den här tiden splittrat i hundratusentals små furstendömd som hölls ihop av en tysk-romersk kesare av ätten habsburg.
  • Period: Sep 25, 1500 to

    Uppfiningar och vetenskaps män

    Under nya tiden uppfans och utvecklades också flera nya instrument,däribland teleskopet och mikroskåpet.Med hjälp av av den nya tekniken kunde människan utforska både himlen och sig själv. Flera nya forskningsområden uppkom därför under den här tiden.Många kända personer under vissa perioder var Isaac Newton 1643-1727
  • Sep 11, 1501

    Reformationen

    I början av 1500-talet fick den katolska kyrkan emot skarp kritik av en tysk munk vid namn Martin Luther.Luthers kritik mot den katolska kyrkan fördömdes genast av påven och den katolska kyrkan.Men kritiken uppmärksammades ochkså från andra håll där hans ideer föll i god jord.Med hjälp av boktryckarkonsten kunde därefter Luthers protester pridas till allmäneheten.Men det
    var framförallt några av de lokala furstarna i norra Tyskland som tog till sig Luthers nya ideer.
  • Period: to

    Ny militär taktik -linjeinfaterie

    VId mitten av 1600-talet började bajonetten tas i bruk och ersätta pokens roll på slagfältet.Musketerare behövde inte längre samverka med pikenare på slagfältet för att få skydd i närstrid.
  • Period: to

    manufakturer och järnbruk

    Även industrin utvecklades i många av de europeiska länderna. under 1600-talet ökade antalet manufakturer (små fabriker) och järnbruk och vid mitten av av 1700-talet hade den industriella kommit igång i Storbritanien.